keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

2b. Digitaalinen identiteetti

Nyt sitten tein haun Googlessa omalla nimelläni, katsotaanpas, mitä sieltä esille putkahtaa. Verkkohaun tuloksissa ensimmäisenä loistaa Facebook, josta en ollut lainkaan yllättynyt. Samoin "profiilini" näkyy olevan muutamassa epämääräisessä verkkosivustossa, joihin nimeni on selvästikin päätynyt Facebookin kautta. Olen joskus aiemminkin googlaillut nimelläni ja saanut tuloksena nuo samat sivut, joten ei yllättänyt. Myös aiemmasta koulutuksestani löytyy joitakin tietoja, sillä nimeni on mainittu lukioajan stipendilistauksessa ja näkyypä tuloksissa myös Theseukseen tallennettu kirjasto- ja tietopalveluajan opinnäytetyöni. Fonectasta löytyy puhelinnumeroni ja osoitetietoni, siinäpä onkin ainoa kohta, jonka ajattelin poistaa. Kuvahaussa ei oikeastaan tullut tuloksia, jollei sitten paria pikkukuvaketta facebook-profiilikuvista oteta huomioon. Verkkohaussa tuli esille Instagram-profiilini mutta tilini on yksityinen, joten ottamiani kuvia ei pääse vapaasti katsomaan. Videohaku ei tuottanut tuloksia. 

Kaiken kaikkiaan nimihaulla löytyneet tiedot vaikuttivat ihan oikeilta lukuun ottamatta niitä epämääräisiä verkkosivuja, joihin tietojani on Facebookin välityksellä päätynyt.  Varmaan tärkein tapa vaikuttaa netistä löytyviin tietoihin lienee harkita tarkkaan, mitä tietoja itsestään lisää eri sivustoille ja palveluihin. Eli varovaisuus kunniaan! Toisaalta eipä minua haittaa, että esimerkiksi tuo aiemmin kirjoittamani opinnäytetyö pulpahtaa hakutuloksissa esiin. Ajattelisin sen pikemminkin olevan etu esimerkiksi työelämää ajatellen. Minusta ei kannata sinisilmäisesti luottaa edes mahdollisiin yksityisyysasetuksiin, joilla piilottaa näkyviltä tiedot, joita ei halua esitellä julkisesti. Kyllä nekin vuotavat jos niikseen tulee. 

Tietoturvaopas.fi-sivustolla mainitaan, että omia tietoja on vähintäänkin vaikeaa ellei jopa mahdotonta poistaa jälkikäteen. Aikalailla samoilla linjoilla olen minäkin, sillä jos tiedot kerran nettiin menevät, ei niitä enää hevillä pois saa. Ja koko ajanhan meistä kerääntyy tietoja kun netissä seilaamme. Tietoja voi yrittää poistaa esimerkiksi ottamalla yhteyttä verkkosivun tai palvelun ylläpitoon. Eri asia tietenkin, mihin on jo lupautunut ruksiessaan lukeneensa käyttöehdot. Mitä tulee tuohon aiemmin mainitsemaani Fonectaan, foorumilueskelujen perusteella selvitin, että pystyn poistamaan tietoni Fonectasta muuttamalla numeroni salaiseksi oman matkapuhelinliittymäni verkkopalvelun kautta. Kävin tekemässä niin ja piakkoin ei pitäisi tietojani enää löytyä sitä kautta.

Euroopan unionin tuomioistuimen vastikäisen ratkaisun perusteella tietyillä käyttäjillä on oikeus pyytää hakupalveluja poistamaan omalla nimellä löytyviä hakutuloksia, kuten Googlen sivuilla mainitaan: 
Euroopan unionin tuomioistuimen tuore ratkaisu vaikuttaa merkittävästi hakukoneiden toimintaan Euroopassa. Tuomioistuimen mukaan tietyillä käyttäjillä on oikeus pyytää hakupalveluita, kuten Googlea, poistamaan käyttäjän oman nimen sisältävien kyselyiden hakutuloksia. Tämä edellyttää, että tulosten tiedot ”eivät ole asianmukaisia, ne eivät ole tai eivät enää ole olennaisia taikka ne ovat liian laajoja niihin tarkoituksiin, joissa niitä on käsitelty."
Googlella onkin nykyisin mahdollista poistaa omaan nimeen liittyviä hakutuloksista täyttämällä verkkolomake, joskin on muistettava, että sisältö ei poistu tuolloin kokonaan verkosta vaan pelkästään hakutuloksista. Kävin katsomassa tuota verkkolomaketta ja sielläpä mainitaan, että henkilöllisyys on vahvistettava vilpillisten poistopyyntöjen karsimiseksi. Lomakkeen liitteeksi pitäisi siis liittää kopio voimassa olevasta ajokortista, kansallisesta henkilötodistuksesta tai muusta valokuvallisesta henkilötodistuksesta. Tietoja ei Googlen vakuuttelujen mukaan käytetä muuhun kuin pyynnön todentamiseen mutta kyllä minulla hälytyskellot soivat, jos pitää omaa henkilötodistusta lähetellä eteenpäin. Saas nähdä, kuinka moni tuota hakutulosten poistoa käyttää, pitänee olla tosissaan tarvetta mikäli niin meinaa tehdä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti