perjantai 8. elokuuta 2014

3c. Toteutussuunnitelman puintia

Kolmantena tehtävänä meillä oli luoda sosiaalisen median välineitä hyödyntävä kokonaisuus työyhteisön, harrastetoiminnan tai opiskelun käyttöön. Päätin tehdä oman työni yksin, sillä ajattelin saavani tehtävän tehtyä helpoimmin täysin itsenäisesti. Sittenpä olikin vaikein osuus edessä, nimittäin keksiä aihe toteutussuunnitelmalle. Kesä ja helle ilmeisesti olivat pehmittäneet aivoni, sillä en meinannut millään saada lyötyä lukkoon aihetta. Olen tässä kesän aikana ottanut pari siperiankissan pentua, joten sain lopulta idean hyödyntää sosiaalista mediaa kuvitteellisen siperiankissoja kasvattavan FI*Siperiankierteen kissalan käyttöön.

Rajasin aihetta siten, että kissalalla on jo olemassa nettisivut, joita sitten sosiaalinen media täydentäisi. Teemoina oli tiedottaminen ja positiivisen näkyvyyden lisääminen kissalasta kiinnostuneille ja potentiaalisille pennun ostajille. Mietin, mitä kanavia itse käyttäisin, jos olisin kissakasvattaja. Niistä järkevimpinä näin Facebookin ja Bloggerin. Yritin ottaa myös rajalliset resurssit huomioon ja keskityin vain kahteen sosiaalisen median kanavaan. Näin olettaisin, että kasvattaja jaksaa ja muistaa myös päivittää sivuja tasaiseen tahtiin sekä vastata kommentteihin/kysymyksiin.

Valitsin ensimmäiseksi kanavaksi julkisen Facebook-sivun luomisen. Facebook on suosittu, joten sitä kautta voi hyvällä todennäköisyydellä löytää uusia kissalan toiminnasta kiinnostuvia ihmisiä. Facebook on myös nopea tapa julkaista uutiset ja tiedotteet, ettei välttämättä tarvitse aina mennä erikseen kissalan nettisivuille. Toisena järkevänä tapana lisätä näkyvyyttä oli blogin perustaminen kissalalle. Tämän valitsin potentiaalisen ostajan näkökulmaa tarkastellen, josta minulla onkin kokemusta tältä kesältä. Kissanpentua ja kasvattajaa valittaessa on nimittäin tärkeää kerätä tietoja itse kasvattajista. Onko kasvattaja luotettavan oloinen, eihän ole kyse pentutehtailusta jne. Esimerkiksi blogin avulla kasvattaja voi valottaa toimintaansa tuleville ostajille sekä myös muuten kissalasta kiinnostuneille. Niinpä ajattelin, että Siperiankierteen kissala kirjoittaa arjestaan blogissa. Blogger antaa mahdollisuuden pitää ikäänkuin julkista päiväkirjaa kissalasta. Kommentointi onnistuu niin Facebookin kuin Bloggerin kautta, mikä madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä kasvattajaan ja toisaalta kissalasta kiinnostuneet voivat keskustella myös keskenään. Tärkeänä näin myös sen, että nettisivut ja sosiaalisen median kanavat linkitetään keskenään, jotta kanavat eivät olisi irrallisia.

Tietoturvan kannalta ajattelin, että esimerkiksi Facebookin julkisella sivulla kaikki kissalasta tykkäävät näkyvät myös muille. Eli kun tykkää Siperiankierteen kissalasta, paljastaa myös muille siitä tykkäävänsä. Sivun seuraaminen on kuitenkin vapaaehtoista, joten jokainen voi itse päättää, haluaako sitä seurata vai ei. Samoin kommentit näkyvät omalla nimellä, joten herjaa ei ehkä kannata heittää. Toisaalta kasvattajan tulee pitää huoli, ettei paljasta kissojen omistajia sosiaalisessa mediassa ja minusta ostotapahtumatkin tulee hoitaa muualla. Siksi suunnittelin, että sekä blogiin että Facebook-sivulle laitetaan maininta, että kissanpentua ostavia pyydetään ottamaan yhteyttä sähköpostitse. Blogissa puolestaan mahdollistetaan lukeminen ja kommentointi anonyymisti. Toisaalta voi myös liittyä blogin lukijaksi, esimerkiksi Bloggerin käyttäjätunnuksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti