keskiviikko 27. elokuuta 2014

Kurssin lopuksi

Koska en löytänyt linkkiä loppuarviointiin, voisin kirjoittaa muutaman sanasen tänne blogiin. Kurssin ja muiden opiskelijoiden esittelyjen kautta tutustuin sellaisiin sosiaalisen median sovelluksiin, joita en aiemmin ollut testannutkaan. Esimerkiksi Pinterest oli tällainen, samoin vaikkapa joku SlideShare voi hyvinkin osoittautua hyödylliseksi jatkossa joko opintojen tai sitten työelämänkin suhteen. Sen huomasin, että sosiaalisen median kartalla pysyminen vaatii aika paljon omaa aktiivisuutta, uusia sovelluksia tulee koko ajan ja entisiäkin on pilvin pimein. Ja jos aiemmin olenkin mieltänyt somen lähinnä vapaa-ajan viihdekäytöksi, nyt miellän ne paremmin myös osaksi työelämää. 

Kurssin myötä on myös tullut havaittua, että sitten työelämässä kannattaa tarkkaan miettiä, mitä sosiaalisen median väyliä työpaikan kannattaa käyttää. Pitää miettiä asiaa esimerkiksi kohderyhmän kannalta, mikä sosiaalisen median sovellus tavoittaa halutun kohdeyleisön? Samoin resurssit pitää muistaa, ettei haukkaa liian isoa palaa. On parempi olla vaikka pari sosiaalisen median kanavaa käytössä ja hoitaa ne hyvin kuin rohmuta monta kanavaa ja unohtaa päivittelyt tyystin kun niitä ei ehdi tekemään. Eli sanoisin, että tämän kurssin pohjalta sosiaalista mediaa ja sen käyttöä työelämässä osaa arvioida laajemmin kuin ennen kurssia.

Myös someketti on tullut tutuksi, siitä en silloin aloituskyselyssä oikein tiennyt. Samoin tietoturva-asioiden tietämystä on tullut päivitettyä tämän kurssin puitteissa. Mitä taas tulee itse kurssin suorittamiseen ja tehtäviin, tuntuivat ne välillä vähän työläiltä näin kesäloman aikana kun piti yrittää opiskella. Syy voi siis hyvinkin olla, että kesän lämmössä tuli mieluummin ajateltua muita asioita kuin koulua. Tehtävien teko kuitenkin tuki hyvin oppimista. 

maanantai 25. elokuuta 2014

Oppimistehtävä 4

4a. Olen nyt tehnyt kuvitteelliselle Siperiankierteen kissalalle toteutussuunnitelmassa mainitut Facebook-sivun sekä blogin Bloggeriin. Lisäksi kissalan kotisivun raakaversion tein Webnodessa, jotta sain linkitettyä sosiaalisen median kanavat ja kotisivun toisiinsa.





4b. Toisena osiona tehtävässä oli tehdä esittelyvideo toteutuksesta jonkin videonteko-ohjelman avulla. Käytin Screenr-palvelua, mutta lisäsin vielä videoon tekstitykset YouTuben avulla. Alla on sitten lopputulos, josta kannattaa tökätä laatua vähän paremmaksi.


4c. Kolmantena osiona oli arvioida jonkun toisen ryhmän toteutusta. Tutustuin Jennin, Iiriksen ja Leenan tekemään Pinterestin hyödyntämiseen toimintaterapiassa ideapankkina, johon löytyy linkki esimerkiksi Iiriksen blogista. Kohderyhmänä siis olivat toimintaterapiaopiskelijat. Pinterestin käyttöön oli tehty hyvä screen shot-esittely, jossa neuvottiin Pinterest-tilin tekemisestä alkaen taulujen teko ja toisten seuraaminen. Voisin kuvitella Pinterestin toimivan hyvin erityisesti yksittäisten toimintaterapiaopiskelijoiden ideapankkina, sillä Pinterest on täynnä ideoita, vain oma mielikuvitus on rajana. Samoin toimintaterapiaopiskelijoiden on mahdollista ohjeistuksen perusteella seurata toistensa tekemiä tauluja ja näin saada lisää ideoita käytettäväksi.

Mietin lähinnä sitä, miten toimintaterapiaopiskelijat löytävät toisensa Pinterestissä? Käytetäänkö kirjautumisessa opiskelusähköpostiosoitetta vai Facebookia? Ja kutsuuko kenties joku opiskelijoista muut ryhmän opiskelijoista Pinterestiin vaikkapa juuri sähköpostiosoitteiden avulla? Ehkä yhtenä kehittämiskohteena olisi siis miettiä, kuinka opiskelijat löytävät toisensa ja ideansa Pinterestistä.

Kaiken kaikkiaan Pinterest voi hyvinkin toimia toimintaterapiaopiskelijoille ideapankkina. Hienoa on, että opiskelijat pääsevät jakamaan ideoitaan toistensa kanssa kunhan vain varmistetaan, että he löytävät toisensa ja taulunsa.


4d. Siperiankierteen kissala on kuvitteellinen kissakasvattaja, joten en tule näitä sivuja päivittämään enää jatkossa. Mutta havaitsin kyllä, että erityisesti Facebook-sivu tuntui toimivalta tavalta pitää yhteyttä ja kommunikoida kissalasta kiinnostuneiden kanssa. Esimerkiksi kyselemällä nimiehdotuksia tuleville pennuille tai lelusuosikkeja voi itse pyrkiä aktivoimaan seuraajia ja herätellä keskustelua. Toki pystyin vain teoreettisesti niin tekemään, sillä kuka nyt kuvitteellisen kissalan sivuista tykkäämään eksyisi. Myös blogi tuntui hyvältä lisältä Facebookin lisäksi, sillä blogissa pystyy kirjoittelemaan pidempiäkin kirjoituksia. Kommentoinnin salliminen anonyymisti madaltaa osallistumiskynnystä, samoin lukijaksi voi liittyä yksityisesti. Havaitsin järkeväksi blogitekstien linkittämisen Facebook-sivulla, jonka avulla voi saada lisänäkyvyyttä blogille ja ikään kuin saattaa blogi ja Facebook-sivu yhteen. 

Harkitsisin myös, että ehkä kissala ei tarvitsisi jatkossa kotisivuja vaan voisi toimia pelkän blogin ja Facebookin varassa. Blogiin voisi hyvin lisätä ohjeet pennun ostosta ja muut tarpeelliset yhteystiedot. Toinen tapa, millä voisi lisätä sekä blogin että Facebook-sivun sisältörikkautta olisi tehdä jatkossa kissalalle oma YouTube-sivunsa. Tätä kautta kissala voisi tekstien ja kuvien lisäksi hyödyntää videoita toiminnassaan.

Mietiskelin myös sosiaalisen median hyödyntämistä tulevassa työssäni sosionomina. Ajattelisin, että esimerkiksi järjestöille ja yhdistyksille vaikkapa tekemäni Facebook-sivun kaltaisesta toteutuksesta voisi hyvinkin olla hyötyä. Yhdistyksen toimintaa voisi tätä kautta markkinoida ja tuoda ilmi esimerkiksi tapahtumia sun muita. Toisaalta sosiaalialalla toimiessa on oltava erityisen varovainen sen suhteen, ettei paljasta asiakkaista mitään sosiaalisessakaan mediassa. Samoin harkitsisin tarkkaan, mitä sosiaalisen median palveluita kannattaa hyödyntää ja kuinka monta eri kanavaa. Resurssien muistaminen on tärkeää, jotta ne sosiaalisen median kanavat eivät sitten jää päivittämättä. Tämän kurssin kautta on tullut myös tarkkailtua palvelujen käyttöehtoja uudella silmällä ja erityisen tärkeänä näen käyttöehtojen tuntemisen jos niitä käyttää työelämässä.

perjantai 8. elokuuta 2014

3c. Toteutussuunnitelman puintia

Kolmantena tehtävänä meillä oli luoda sosiaalisen median välineitä hyödyntävä kokonaisuus työyhteisön, harrastetoiminnan tai opiskelun käyttöön. Päätin tehdä oman työni yksin, sillä ajattelin saavani tehtävän tehtyä helpoimmin täysin itsenäisesti. Sittenpä olikin vaikein osuus edessä, nimittäin keksiä aihe toteutussuunnitelmalle. Kesä ja helle ilmeisesti olivat pehmittäneet aivoni, sillä en meinannut millään saada lyötyä lukkoon aihetta. Olen tässä kesän aikana ottanut pari siperiankissan pentua, joten sain lopulta idean hyödyntää sosiaalista mediaa kuvitteellisen siperiankissoja kasvattavan FI*Siperiankierteen kissalan käyttöön.

Rajasin aihetta siten, että kissalalla on jo olemassa nettisivut, joita sitten sosiaalinen media täydentäisi. Teemoina oli tiedottaminen ja positiivisen näkyvyyden lisääminen kissalasta kiinnostuneille ja potentiaalisille pennun ostajille. Mietin, mitä kanavia itse käyttäisin, jos olisin kissakasvattaja. Niistä järkevimpinä näin Facebookin ja Bloggerin. Yritin ottaa myös rajalliset resurssit huomioon ja keskityin vain kahteen sosiaalisen median kanavaan. Näin olettaisin, että kasvattaja jaksaa ja muistaa myös päivittää sivuja tasaiseen tahtiin sekä vastata kommentteihin/kysymyksiin.

Valitsin ensimmäiseksi kanavaksi julkisen Facebook-sivun luomisen. Facebook on suosittu, joten sitä kautta voi hyvällä todennäköisyydellä löytää uusia kissalan toiminnasta kiinnostuvia ihmisiä. Facebook on myös nopea tapa julkaista uutiset ja tiedotteet, ettei välttämättä tarvitse aina mennä erikseen kissalan nettisivuille. Toisena järkevänä tapana lisätä näkyvyyttä oli blogin perustaminen kissalalle. Tämän valitsin potentiaalisen ostajan näkökulmaa tarkastellen, josta minulla onkin kokemusta tältä kesältä. Kissanpentua ja kasvattajaa valittaessa on nimittäin tärkeää kerätä tietoja itse kasvattajista. Onko kasvattaja luotettavan oloinen, eihän ole kyse pentutehtailusta jne. Esimerkiksi blogin avulla kasvattaja voi valottaa toimintaansa tuleville ostajille sekä myös muuten kissalasta kiinnostuneille. Niinpä ajattelin, että Siperiankierteen kissala kirjoittaa arjestaan blogissa. Blogger antaa mahdollisuuden pitää ikäänkuin julkista päiväkirjaa kissalasta. Kommentointi onnistuu niin Facebookin kuin Bloggerin kautta, mikä madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä kasvattajaan ja toisaalta kissalasta kiinnostuneet voivat keskustella myös keskenään. Tärkeänä näin myös sen, että nettisivut ja sosiaalisen median kanavat linkitetään keskenään, jotta kanavat eivät olisi irrallisia.

Tietoturvan kannalta ajattelin, että esimerkiksi Facebookin julkisella sivulla kaikki kissalasta tykkäävät näkyvät myös muille. Eli kun tykkää Siperiankierteen kissalasta, paljastaa myös muille siitä tykkäävänsä. Sivun seuraaminen on kuitenkin vapaaehtoista, joten jokainen voi itse päättää, haluaako sitä seurata vai ei. Samoin kommentit näkyvät omalla nimellä, joten herjaa ei ehkä kannata heittää. Toisaalta kasvattajan tulee pitää huoli, ettei paljasta kissojen omistajia sosiaalisessa mediassa ja minusta ostotapahtumatkin tulee hoitaa muualla. Siksi suunnittelin, että sekä blogiin että Facebook-sivulle laitetaan maininta, että kissanpentua ostavia pyydetään ottamaan yhteyttä sähköpostitse. Blogissa puolestaan mahdollistetaan lukeminen ja kommentointi anonyymisti. Toisaalta voi myös liittyä blogin lukijaksi, esimerkiksi Bloggerin käyttäjätunnuksella.