perjantai 30. toukokuuta 2014

Kokemuksia, ennakkokäsityksiä ja odotuksia sosiaalisesta mediasta

Sosiaalisen median saralla näkisin olevani peruskäyttäjä. Olen tutustunut yleisimpiin palveluihin vuosien saatossa mutta on myös paljon sellaista, mitä en ole ehtinyt kokeilla. Ehkä ensimmäinen merkittävä sosiaalisen median kanavani on ollut YouTube, jota jo monia vuosia sitten hyödynsin ahkerasti musiikkivideoita katsellessa ja uutta musiikkia etsiessä. Olen usein aika hidas lähtemään uusiin some-palveluihin mukaan. Tällä hetkellä käytän ahkerasti esimerkiksi Facebookia, YouTubea ja Instagramia. Monesti kokeilen sosiaalisen median palveluita mutta hylkään ne sitten, jos en koe niitä hyödyllisiksi. Esimerkiksi Twitteria kokeilin aikoinaan mutten sitten tykännyt siitä lainkaan. Samoin kävi Google+-palvelun kohdalla. Olen jo muutaman vuoden ajan ollut melko ahkera blogien seuraaja, tykkään esimerkiksi lukea kirja-arvosteluja blogien kautta. Vielä vuosi sitten kirjoitinkin omaa blogiani mutta innostus lopahti ajan myötä.

Nykyään sosiaalinen media tuntuu jo kovin arkiselta ja siihen ollaan kosketuksissa miltei koko ajan, älypuhelinten ja tablettien valtakaudella kun eletään. Suuri osa varmaan käyttää sosiaalista mediaa jossain määrin mutta entäpä ne, jotka eivät käytä. Välillä tuntuu, että esiintyy some-syrjintää niitä kohtaan, jotka eivät sosiaalista mediaa hyödynnä. Ystäväpiirissäni on henkilöitä, jotka eivät esimerkiksi käytä Facebookia ja kylläpä heille välillä kuittaillaan asiasta "niin kun sinähän ET oo siellä facebookissa". Ja kyllähän sosiaalinen media tarjoaa uuden väylän kiusaamiselle ja loukkaavalle käytökselle. Näen sosiaalisen median kuitenkin hyvänä keinona verkostoitumiseen ja yhteisöllisyyteen, esim. Facebookin avulla voi helposti pitää yhteyttä tuttuihin. Samalla tosin nousee esille myös se, mitä tietoja kannattaa kertoa itsestään ja mitä jättää sanomatta. Tietosuoja-asiat ovat siis pinnalla.

Koska koen itseni vain laiskaksi somen peruskäyttäjäksi, toivoisin tämän kurssin myötä saavani potkua hyödyntää uusia, minulle entuudestaan tuntemattomia palveluita ja sovelluksia. Tulevana sosiaalialan ammattilaisena haluaisin myös oppia hyödyntämään sosiaalista mediaa työvälineenä mahdollisimman monipuolisesti. Näen, että sosiaalinen media tarjoaa sosiaalialalle paljon mahdollisuuksia esimerkiksi tiedonvälityksessä, markkinoinnissa, keskustelukanavana ja voipa sitä varmasti hyödyntää itse asiakastyössäkin. Toivottavasti saan hyviä ideoita tulevaa varten.

Alkutervehdys

Näin sitä blogin pitäminen sitten aloitetaan! Ajattelin ensimmäiseksi kirjoittaa lyhyen esittelyn itsestäni.

Olen 25-vuotias sosionomiopiskelija Oulun ammattikorkeakoulusta. Näin kesäloman alkamisen myötä minulla tuli kaksi vuotta opintoja täyteen. Aiemmalta koulutukseltani olen kirjasto- ja tietopalvelun tradenomi ja jonkin verran ehdin kirjastohommia (palkatta tosin) tehdä ennen kuin siirryin opiskelemaan uutta ammattia.

Niin tradenomi- kuin sosionomiopiskeluihini on liittynyt silloin tällöin verkko-opiskelua, joten se on minulle entuudestaan tuttua. Officepaketista Word, Excel ja PowerPoint ovat tulleet tutuiksi erityisesti opintojeni myötä. Kotona olen myös tottunut käyttämään OpenOfficea. Sanoisin olevani ihan peruskäyttäjä tietokoneiden osalta.

Tässä blogissa tutustun sosiaalisen median maailmaan kesäisen opintojakson Sosiaalinen media työyhteisöjen työvälineenä merkeissä. Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan jos siltä tuntuu!